Back to top
[:ca]

nilak

nilak és un projecte social i cultural que vol apropar les arts escèniques contemporànies a aquelles comarques catalanes que no tenen cap teatre, un 26% segons les dades de les Estadístiques Culturals de Catalunya del 2019 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Per això nilak vol crear un espai escènic itinerant, utilitzant el caràcter nòmada per descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertir els pobles en l’epicentre de les arts escèniques contemporànies. Situar la carpa de circ com a eix vertebrador del projecte, com a símbol identitari del circ i de transformació de l’espai urbà, recuperant així la carpa itinerant dins l’escena contemporània catalana.

 

La carpa, l’arquitectura que tradicionalment associem a les arts del circ, en realitat no és més que una construcció que ofereix el lloc per l’escena, per la trobada. Igual que el teatre, el cinema, l’auditori, l’aula o, fins i tot, el llibre. La carpa ens recull en un espai tancat per obrir-nos a la imaginació, per alterar la nostra percepció, per disfrutar la nostra sensibilitat. És un refugi, un contenidor, un dispositiu, un lloc que provoca la trobada entre tu i jo per viure un present, una comunitat temporal. Però la carpa és una arquitectura que, a diferència del teatre, no és estàtica. Podríem dir, doncs, que la carpa és, en paraules del poeta anarquista Hakim Bey, una zona temporalment autònoma.

nilak és, doncs, una carpa en aquest sentit, que acull una pluralitat de pràctiques artístiques, no només en la seva exhibició, sinó també en la seva creació, formació, inspiració… nilak és circ, i dansa, i cinema, i arts visuals, i performance, i literatura, i pedagogia.

Del circ podem aprendre a entendre el present. El circ és una disciplina del present absolut, i del risc real. Treballa en el camp d’allò real, no en el camp de la ficció, obrint el seu potencial, modulant el present, jugant amb la seva elasticitat. La carpa és un espai afectiu, on entendre l’empatia, la por, el risc, el poder, l’humor, el desig a través de l’expressió artística, posant el cos al centre. I a més, és un espai que posa en valor no només les diferentes disciplines, sinó també el diàleg entre generacions i entre els diferents graus d’experiència i trajectòria. 

nilak vol ser un espai de creació contemporània que comparteix les seves pràctiques amb la comunitat amb la què es posa en relació i, a la vegada, dona suport i visibilitat a una comunitat d’artistes professionals amb trajectories consolidades, promociona la jove creació i genera potencialment nous artistes en territoris on fins ara hi ha una dificultat per fer arribar l’art.

[:]