top of page
logo-nilak-blanc_edited.png

taller / exposició

Vilalba dels Arcs

simulacre d'un llegat

novembre 2021

Creació fotogràfica participativa dins el marc de Nilak – Circ Teatre Itinerant, amb l’associació de dones de Vilalba dels Arcs. Amb l’objectiu de recuperar els relats populars que formen els territoris vam obrir un espai per explorar la memòria. A partir de trobades fotogràfiques vam generar un diàleg amb diferents persones de Vilalba per conèixer diferents relats. La imatge va ser un artefacte per estimular la imaginació, els sentits, jugar amb el pensament simbòlic i construir narratives visuals. Com a resultat de l’experiència es va crear un itinerari pel poble amb imatges de gran format, en tant que llegat cultural de la memòria col·lectiva.

Marta Garcia Cardellach és fotògrafa i artista visual autodidacta. La llicenciatura d’Humanitats li permet accedir al Centro del Patrimonio Fotográfico de Chile, al Centre d’Art et de Photographie de Lectoure i realitzar un postgrau de fotografia participativa i terapèutica a Barcelona.

Especialitzada en fotografia d’arts escèniques, des de 2011 treballa per encàrrec per festivals, companyies i entitats culturals. Cosa que l’ha conduït també cap a diferents països europeus i Japó. Treballa tant en solitari com en equip, des del 2015 fotògrafa de l’Ateneu Popular de Nou Barris i des del 2021 del festival Poesia i +. Ha treballat per a la Fundació Photographic Social Vision, pel World Press Photo i el DocField Barcelona, crea el col·lectiu fotopedagògic “Construïm Mirades” (2017-2020) amb Oriol Segon i Xenia Gasull, ha col·laborat amb Nilak Circ Teatre Itinerant i el col·lectiu Cultura i Conflicte. Ha realitzat tallers de fotografia per treballar amb persones refugiades de guerra i en risc d’exclusió social i  crea projectes per a centres educatius. Ha exposat al festival Photopatagonia d’Argentina, pel Consejo Nacional de la Cultura y las Artes de Chile, la Casa Elizalde, la Casa de Cultura de Girona, la Sala Pere Quart, Museu Terra, Museu Abelló, Teatre Nacional de Catalunya, festival Inund’art entre d’altres i ha col·laborat amb exposicions col·lectives dins l’àmbit internacional.

Guanyadora de la biennal Mollet Art 2024 – Museu Abelló amb la instal·lació “Glòria”,  beca d’Investigació d’Art i Natura amb el projecte “Roseta, una memòria en resistència” al Centre d’art La Panera de Lleida i al CAN de Farrera juntament amb Neus Solà, beca TerrassaCrea 2021 per “Ritus de pas”. És guardonada pels Premis Lacetània d’art i cultura, primer premi de fotografia al Besmina Festival Barcelona i finalista de “Mirades amb veu” de Metges del Món.

Activitat realitzada gràcies a la participació de Jesús de ca Xiveli,  la Carme de ca Gironí,  la Magda i la Ramona de ca Folque, la Carme de Mossèn Ramon,  la Joaquima de ca l’Ermità, la Loli de ca la Pubilla, la Rosa Alba de ca Amadeo, en Marc de ca Bombo, la Roser de ca Patou i la Tere de ca La Moreta.

Un poble vestit de festa, senyal de molta gresca.
Benvinguts i benvingudes a ca Catxap.
Fer romeria és senyal d'harmonia.
Més xalar i menys calcigar!
No hi ha bé que duro, i que mal acabo.
Tal com l'alba fa amb el matí, aquí les dones obren camí.
A esbaldir lo rebaldir!
Impressió de lona frontlit de 1,8m x 1,3m 
implementació a l'espai 
bottom of page