agenda

PROGRAMA 2022
Portada Agenda NILAK circ teatre itinerant

nilak / circ teatre itinerant

Agenda programa 2022 Pinell de Brai - nilak circ teatre itinerant

Pinell de Brai

Del 21 al 31 d'agost

Portada Agenda NILAK circ teatre itinerant

nilak / circ teatre itinerant

Agenda programa 2022 Conca Barberà Queralt - nilak circ teatre itinerant

Conca de Barberà

Del 04 al 13 de novembre

agenda

Portada Agenda NILAK circ teatre itinerant

nilak / circ teatre itinerant

Agenda programa 2022 Pinell de Brai - nilak circ teatre itinerant

Pinell de Brai

Del 21 al 31 d'agost

Portada Agenda NILAK circ teatre itinerant

nilak / circ teatre itinerant

Agenda programa 2022 Conca Barberà Queralt - nilak circ teatre itinerant

Conca de Barberà

Del 04 al 13 de novembre

Del 04 al 13 de novembre

Rocafort de Queralt

per Sònia Gual Miró

“Rocafort de Queralt és un poble situat al nord-est de la comarca de la part central de la Conca de Barberà. L’aigua tranquil·la del riu Vallverd a voltes corre prop del poble, envoltat per les serres de Comaverd i dels Plans i les hores transcorren al toc de les campanes de l’església de Sant Salvador.”

 
Fotografia: fons d’imatges de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

La primera cita documental del poble la trobem en el context de conquesta cristiana a les terres dels sarraïns, l’any 1038, quan ja apareix citat “Rochefortis”, que significa ‘Roca forta’. El nucli primitiu estava constituït pel castell, al voltant del qual es va anar construint el poble, amb les seves muralles i els seus portals defensius. El castell fou senyorejat pels Queralt, pels Llorac, i posteriorment, des de 1515 fins que s’extingiren les senyories, pels Armengol. El membre més notable de la nissaga Armengol fou el baró Antoni d’Armengol, penjat a Cambrils per l’exèrcit castellà el desembre de 1640. El castell va ser restaurat a la dècada de 1960, aprofitant part dels antics fonaments i conservant un tros de l’antiga muralla. Actualment resta a mans privades.

El poble es dedica sobretot a l’agricultura, amb el conreu de la vinya i del cereal. El pes de l’activitat agrícola en el passat, juntament amb l’auge del cooperativisme, es plasmen en l’imponent catedral del vi rocafortina: el celler modernista Les Tres Naus. Aquesta magna obra va ser projectada el 1918 per Cèsar Martinell.

En el passat, el safrà va tenir un pes important en l’economia rocafortina. “L’or daurat” es produïa i es comercialitzava des de Rocafort, i per tant va ser un element cabdal en l’economia del poble des de la baixa edat mitjana fins al segle XX. Quan la producció pròpia havia quedat petita, els rocafortins van anar a buscar noves fonts de subministrament. Ja al segle XIX, havien assolit el control dels principals enclavaments productors de Terol i fins i tot hi ha històries sobre l’Estevet de Sants, un bandoler rocafortí que protegia els safraners. Poc a poc el safrà anà perdent importància, per culpa de la irrupció del colorant alimentari, però encara avui resta una empresa dedicada a les espècies.

Un altre tret característic del poble és el seu lligam amb Cuba. A finals del segle XIX es produí una forta emigració rocafortina a Cuba, on molts hi cercaven fortuna. Mostra d’aquest vincle és el llegat arquitectònic de les cases construïdes pels “cubanos”, la més emblemàtica de les quals és Cal Claret.

Sònia Gual Miró
Regidora de l’Ajuntament de Rocafort de Queralt

L’art d’educar la resiliència

Aquest mes d’octubre, nilak arriba a la Conca de Barberà. Les arts del circ, els llenguatges del cos, del moviment, de la música i la poesia visual, entre altres, seran presents durant uns dies al territori i volem que arribin a les escoles i instituts.
La tasca d’educar sempre ha estat difícil i exigent. Ho és molt més avui que els nens i nenes escolten cada dia missatges amenaçadors, veuen imatges que no saben desxifrar i viuen realitats complexes i incertes.
La UNESCO i les Nacions Unides proposen repensar els futurs de l’educació arreu del món. Ara ja és evident que la nostra escala és la planetària, que els reptes i necessitats són locals i globals alhora. Els límits d’un creixement fonamentat en l’explotació continuada dels recursos naturals i humans ja fa temps que s’anunciaven per part de la comunitat artística i científica. Avui, malauradament en constatem els efectes diàriament.
Els i les treballadores de la cultura ens hem compromès amb l’emergència climàtica. Més que mai ens cal recórrer a la capacitat humana de crear bellesa, de fer-se preguntes sense buscar respostes taxatives, d’estar en contacte amb processos creatius que obren noves possibilitats, de desenvolupar la imaginació com a una de les eines més poderoses que tenim.

Les arts en totes les seves formes, orígens i expressions hauran de ser presents cada vegada més a les aules perquè ja no les entenem desconnectades de la ciència, de la llengua i la comunicació, de l’educació física. El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, la comunitat de nilak i la comunitat educativa del territori de la Conca de Barberà ens proposem aquests dies assajar noves maneres de treballar plegats artistes, docents i alumnes per trobar maneres de viure (o sobreviure) més coherents, equilibrades, atractives i estètiques. Estem convençudes que sumar les arts del circ a la nostra tasca ens ajudarà a imaginar futurs, a fer front al desconcert, a llegir de manera més crítica el que ens passa, a trobar solucions compartides
a partir de les aportacions personals de cadascú de nosaltres i sobretot, a negociar i consensuar com a única fórmula per a poder conviure i salvar els espais de celebració de la vida com la carpa de nilak.

Gemma Carbó
Directora del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla

Fotografia: Antònia Serres Buenaventura

Xarxes culturals rurals

Fotografia: Antònia Serres Buenaventura

Fa anys i panys que escoltem discursos sobre el món rural, el territori rural; mil i una teories i pràctiques sobre com ha de ser, sobre com s’hi ha de viure, etc. Uns discursos que sovint han vingut des de les capitals i des d’institucions amb seu en zones no rurals. Uns relats i uns discursos sovint imposats i creats en un laboratori urbà.
Per sort, des de fa uns anys la consciència de les persones que creem en entorns rurals ha augmentat i s’ha ampliat, i han començat a néixer iniciatives, projectes i idees locals fetes des de l’entorn rural i per l’entorn rural.
Tenim mil motius per ser pessimistes i per estar emprenyats. Però avui crec que hem d’estar contents, que avui cal posar en valor aquesta iniciativa de NILAK, una proposta sorgida des de baix que arriba a la Conca de Barberà després de passar per la Terra Alta fa uns mesos amb un èxit formidable.
Cultura i ruralitat; ruralitat i cultura, aquest binomi tan oblidat, aquesta dualitat tan complexa i oblidada pels mitjans de comunicació és el que ens ocupa a La Conca 5.1 i el que la proposta de nilak dignifica i valora. Així com la multidisciplinarietat, la combinació d’arts i la interacció de diversos tipus d’artistes i d’arts.

Per nosaltres aquesta dualitat no pot estar separada d’una altra paraula que és la de xarxa. És imprescindible treballar en equip, en equips, per teixir projectes de qualitat i viables en entorns rurals. Només ens tenim a nosaltres i a les nostres xarxes. Xarxes humanes, xarxes reals, del tu a tu, i la xarxa que es teixeix dia a dia, projecte a projecte i amb complicitat mútua i comuna. La cooperació entre companyies, empreses, associacions, entitats, institucions, etc., és clau per poder crear i assentar projectes en el nostre entorn.
Vivim un temps de crisis entrellaçades, per tant, és clau potenciar la cultura, el paisatge, el territori, les energies renovables, l’economia local, cooperativa i social. Hem de treballar per fer sostenible les vides i els territoris que habitem. I ens hem d’arremangar, si no ho fem nosaltres no ho farà ningú. La implicació col·lectiva i popular ha de ser una de les línies de treball dels pròxims temps i les activitats culturals han de ser el punt d’unió i la palanca que generi aquest canvi de relat i de perspectiva. És el moment de la cultura, de les xarxes i del món rural. Som-hi!

Leandre Romeu Serra
Coordinador de l’Associació LA CONCA 5.1
www.laconca51.cat

Graella programació

CONCA DE BARBERÀ
Rocafort de Queralt
Del 4 al 13 de novembre de 2022

divendres 04

20 h Acte d’obertura / Carpa nilak

dissabte 05

11:30h Taller familiar “Catàleg d’errors” Carpa nilak

18h Tast de vins DO Conca de Barberà / Local Cultural

20h Big bounce / Carpa nilak

diumenge 06

11h Visita guiada per Rocafort de Queralt / Plaça dels Estudis

16h Taller d’acro-portés en família / Sala Àcrata (Sarral)

18h Inbox / Carpa nilak

divendres 11

20h Creació comunitària / Carpa nilak

dissabte 12

10h Taller dansa col.lectiva / Local Cultural

11h Rostres del món rural / Carpa nilak

12h Creació comunitària / Carpa nilak

13h Conversa / Carpa nilak

13:20h Rostres del món rural / Carpa nilak

18h Tast de cervesa / Local Cultural

20h Mentir lo mínimo / Carpa nilak

diumenge 13

10h Milla urbana / Sortida des de les pistes de petanca

16h Rostres del món rural / Carpa nilak

18h 360 grams / Carpa nilak

Altres
informacions

ENTRADES

General: 10€
15 a 25 anys 8€
Jubilats i aturats: 8€
3 a 14 anys: 5€
Tast de vins i cerveses: 10 €

De 0 a 3 anys entrada gratuïta, a la falda d’un adult.

 

Per a les activitats gratuïtes i pels tallers també caldrà reservar prèviament entrada ja que els aforaments són limitats. Un cop comencin els espectacles, tallers o activitats no serà possible l’accés.

Per “Rostres del món rural” cal fer reserva prèvia a hola@nilak.cat.

LES ENTRADES ES PODRAN COMPRAR A:
  • l’ajuntament de de Rocafort de Queralt del 18 al 28 d’octubre de 12h a 14h.
  • Pàgina web entradium.com/ a partir del dissabte 29 d’octubre a les 10h.
ENTRADA PENDENT

Proposem deixar “entrades pendents” // (pagades per avançat) per aquelles persones que no puguin pagar una entrada.

Seguim la tradició del “caffè sospeso”: una iniciativa de suport social mutu que va començar als cafès de classe treballadora de Nàpols, on algú que havia experimentat bona sort demanava un “sospeso”, pagant el preu de dos cafès però rebent i consumint-ne només un, deixant l’altre cafè pagat per aquelles persones que no s’ho poguessin permetre.


Si voleu formar part d’aquesta iniciativa podreu comprar “entrades pendents” a través del web https://entradium.com/events/entrada-pendent-nilak o als punts de venda d’entrades.

RECORREGUTS

Us recomanem 3 recorreguts:

/ PER A TOTA LA FAMÍLIA

Acte d’obertura, taller de dansa “Catàleg d’errors”,
Big bounce, taller acro-portés, Inbox, taller dansa
col.lectiva, Mentir lo mínimo, Milla urbana i
visita guiada.

/ PER A LES JOVES I ADOLESCENTS

Acte d’obertura, Big bounce, Inbox, #practicasdeloinvisible, taller dansa col·lectiva, Mentir lo mínimo i visita guiada.

/ PER ALS MÉS GRANS

Acte d’obertura, tast DO, Big bounce, Inbox, #practicasdeloinvisible, conversa (dona, dansa, Conca de Barberà), Mentir lo mínimo, tast de cerveses, 360 grams i visita guiada.

UBICACIÓ DE LA CARPA

La carpa estarà situada del 4 al 13 de novembre al camp de futbol de Rocafort de Queralt.
Una hora abans i després de les funcions s’obrirà l’espai del bar a l’exterior de la carpa.

Fotografia: Fons d’imatges de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Agraïments

Aina Sendra, Ajuntament de Rocafort de Queralt, Ajuntament de Vilalba dels Arcs, Albert Boada, Ariadna Juncosa, Associació LA CONCA 5.1, Associació de Dones Rocafortines, APDC (Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya), Associació de joves de Rocafort de Queralt, Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Anna Sínia, cerveses Boixets, cerveses artesanes La Renaixença, Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Club Ciclista Rocafort de Queralt,

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Tarragona, Escola d’Art i Disseny de Tarragona, Enric Mercadé, Fundació Carulla, Gabriel Serra, Gemma Carbó, Jonatan Muñoz, Leandre Romeu, Marià Martinez, Mireia Bonet, Mireia Casabona, Moritz, Museu de la Vida Rural, Pau Estrem, Roser Servalls, Sílvia Iturria, Sònia Gual, Valentí Gual, Vins del Tros i a totes les famílies i amigues que fan possible aquest projecte…

Revista nilak a Rocafort de Queralt 2022

Des d’aquest enllaç us podeu descarregar la revista amb el programa sencer en format PDF :

AMB EL SUPORT DE

Next Generation Catalunya - Dona suport a nilak circ teatre itinerant
Logotip de FUNDACIÓ CARULLA - Entitat que dona suport a nilak circ teatre itinerant
Ajuntament de Pinell de Brai - Entitat que dona suport a nilak circ teatre itinerant
Entitat que sona suport a nilak circ teatre itinerant

PATROCINA

COL·LABORA

Logotip amb fons negre de Vins del Tros - Entitat que col·labora a nilak circ teatre itinerant

COL·LABORA

Logotip amb fons negre de Vins del Tros - Entitat que col·labora a nilak circ teatre itinerant